Palveluiden parissa

Hieman vanhemmallakin iällä voi tehdä ison elämänmuutoksen. Tästä mainio todiste on päälle kahdeksankymppiseksi ehtinyt Anna-Liisa Lehtovaara. Joulukuussa 2018 hän jätti vuosikymmeniä kotikaupunkinaan olleen Saarijärven ja muutti Ouluun.

Opettajana toiminut Anna-Liisa asettui Lipporannan alueelle, jossa on muiden asumismuotojen ohella tarjolla Humanan senioriasuntoja. Sellaisen hän myös vuokrasi itselleen ja on viihtynyt erinomaisesti – vaikka myöntääkin, ettei aluksi osannut ajatella itseään oululaisena.

”Kyllä tämä alkaa jo tuntua kotoisalta. Juttukavereita löytyy, tekemistä riittää eikä aika käy pitkäksi.”

Todiste tekemisistä on hänellä mukanaan: pieni taulu, jonka hän maalasi edellisessä taidepiirin kokoontumisessa. Anna-Liisa osallistuu myös moniin muihin aktiviteetteihin, joita Lipporannassa on senioriasukkaille tarjolla, muun muassa jumppa- ja askarteluhetkiin. Erityisen tärkeänä hän pitääkin sitä, että ei tarvitse olla yksin.

Seniorit voivat myös ruokailla Lipporannassa. Näin Anna-Liisakin tekee käytännössä päivittäin – aina aamiaisesta lähtien.

Lähemmäs lapsia

Anna-Liisan tytär Minna Lehtovaara kertoo, että Saarijärvellä asuneen äidin pärjääminen yksin kotona huoletti kovasti tämän lapsia. Siksi muuttoa lähemmäs lapsia oli mietitty jo pitemmän aikaa. Lapset asuvat eri puolilla Suomea ja yksi Lontoossa asti. Ajatuksena oli, että äiti asettuisi Espooseen, Turkuun tai Ouluun.

”Näimme sitten sattumalta Lipporannan mainoksen. Sen jälkeen suunnaksi valikoitui Oulu, sillä Lipporanta tuntui vastaavan hyvin toiveitamme”, Minna selvittää.

Kokonaan Anna-Liisa Lehtovaara ei ole Saarijärveä jättänyt. Talo ja kesämökki ovat edelleen paikoillaan.  Tukikohta Saarijärvellä mahdollistaa myös pistäytymiset vanhalla kotiseudulla kesän tullen.

Yksi Lipporannan erityispiirteistä on, että alueella asuu paljon eri-ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia ihmisiä – niin nuoria, lapsiperheitä, yksin asuvia, pariskuntia kuin ikäihmisiäkin. Anna-Liisa pitää tätä erinomaisena.

”Tässä samalla alueella on päiväkotikin, jonka lapsia olemme tavanneet”, hän iloitsee.

Tavallinen eläke riittää hyvin

Anna-Liisa Lehtovaaran asumiskustannukset koostuvat kaksion vuokrasta sekä hänen valitsemiensa palvelujen hinnoista. Yleinen mutta väärä mielikuva on, että tämänkaltaiset asumisratkaisut tulevat kovin kalliiksi. Anna-Liisa ei pidä kustannuksia korkeina.

”Kyllä minä ne ihan tavallisella eläkkeelläni maksan. Ja mukavaa on, että kustannukset ovat etukäteen varsin tarkkaan tiedossa”, hän toteaa.

Tytär Minna muistuttaa vielä, että palvelupaketti sisältää paljon sellaista, josta pitäisi joka tapauksessa maksaa. Nyt esimerkiksi ruokaa ei tarvitse juurikaan ostaa kaupasta, koska pakettiin kuuluu useita aterioita päivässä.

Tutustu Kotikatu-kohteisiin

Takaisin
ylös