Itävallan Salzburgista Lipporantaan

Alppimaisemien tilalle tulivat jokisuiston näkymät, kun Santeri Hilli äskettäin muutti kotinsa Salzburgista Ouluun. Kaupungin lisäksi vaihtui työpaikka: Pitkään ulkomailla viihtynyt ja viimeksi viisi vuotta RB Salzburgin jääkiekkojoukkueen maalivahti- ja videovalmentajana toiminut Hilli siirtyi viime vuoden lokakuussa Oulun Kärppien liigajoukkueen videovalmentajaksi.

Itävallassa Hilli oli asunut RB Salzburgin järjestämässä huoneistossa, joka oli rakennettu jälkeenpäin suureen omakotitaloon. Kaikkiaan talo oli jaettu kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Tällainen talon pilkkominen pienempiin osiin on Hillin mukaan Itävallassa varsin tavallista.

Paluu Ouluun tiesi asumismuodon muutosta: nyt Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa. Lumi on tiettävästi tällä hetkellä Lipporannan nuorin asukas.

”Kesällä Oulussa käydessämme tutustuimme jo vähän seudun asuntotarjontaan, mutta silloin mietimme enemmänkin kesämökin hankkimista. Aika pian mökin katselu muuttui kuitenkin asunnon hakemiseksi. Sen lopputuloksena asetuimme Lipporantaan”, kertoo Hilli.

Lipporannan puolesta puhui Hillin mukaan moni seikka. Yksi tärkeimmistä oli asuinalueen sijainti.

”Alppimaisemia ei Oulu pysty tarjoamaan, mutta merellisiä näkymiä kyllä. Tässä mielessä Lipporanta on hieno paikka. Tämä on myös lähellä kaupungin ydinkeskustaa ja erinomaisten ulkoilumahdollisuuksien äärellä”, hän kehuu.

Yhteistiloilla iso merkitys

Suuri merkitys oli myös Lipporannan asukkaiden käytössä olevilla yhteistiloilla, joista Santeri Hilli arvostaa varsinkin lasten leikkihuonetta ja kuntosalia. Ensiksi mainitun hän povaa olevan kovalla käytöllä kunhan Lumi hieman kasvaa. Jälkimmäistä Hilli puolisoineen puolestaan hyödyntää jatkuvasti. Hän kehuu kuntosalia poikkeuksellisen hyvin varustelluksi – ja ammattivalmentajana Hilli tietää mistä puhuu.

Santeri Hillin ammatin takia kerrostaloasunto tuntui kaiken kaikkiaan paremmalta ratkaisulta kuin esimerkiksi omakotitalo. Valmentajana hän on paljon pelimatkoilla ja muutenkin runsaasti pois kotoa.

”Kerrostaloasuminen on helppo, mukava ja turvallinen ratkaisu. Omakotitalossa joutuu kuitenkin puuhaamaan kaikenlaista. Ei oikein tuntunut reilulta, että Magdalena puskisi lumitöitä, kun minä reissaan joukkueen mukana”, pohtii Hilli.

Asumismuodon valintaan vaikutti myös valmentajan ammatin erityisluonne. Kysymys ei tavallisesti ole eläkeviroista, vaan valmentajien työrupeamat seuroissa ovat usein varsin lyhyitä – tyypillisesti parin kolmen vuoden mittaisia. Sitten on jo aika siirtyä toiseen seuraan ja mahdollisesti toiseen kaupunkiin, joskus toiseen maahankin. Potkutkin tulevat paljon helpommin kuin tavallisissa töissä.

”Hyvällä paikalla sijaitseva kerrostaloasunto on sikäli kätevä, että sen voi tarvittaessa antaa vuokralle tai myydä paljon helpommin kuin omakotitalon”, arvioi Santeri Hilli.

FORUM24 9.1.2020

tammikuu 9, 2020  -
Takaisin
ylös