Mahdollisuus kohtaamisiin joka päivä – Lipporannan asukkaat järjestävät tapahtumia innokkaasti

Mitä syntyy, kun yhdistetään palveluoperaattori, aluerakennuttaja ja aktiiviset asukkaat ympäristössä, joka on suunniteltu ja rakennettu kestävän yhteisöllisyyden lähtökohdista? Muun muassa paljon naurua, hyvää oloa, tapahtumia ja ystävyyssuhteita.

Oulun Lipporannassa sijaitsee Kotikatu356-konseptin mukainen asuinkortteli monipuolisine palveluineen. Lipporannasta löytyy myös aktiivisten asukkaiden yhteisö, joka järjestää erilaisia tapahtumia ja tapaamisia asuinkorttelin asukkaille.

Yksi yhteisöllisen asumisen timanteista on yhteisö, jonka kanssa viettää halutessaan aikaa. Lipporannan palvelukoordinaattori Anu Kujala kertoo, että palveluoperaattorin järjestämien tapahtumien lisäksi asukkaat ovat järjestäneet naapuruston asukkaille avoimia tapahtumia innokkaasti.

– Vuonna 2022 Lipporannassa järjestettiin keskimäärin tapahtuma päivässä, yhteensä noin neljäsataa tapahtumaa. Kävijöitä tapahtumissa oli kaiken kaikkiaan noin 2 000, Anu kertoo.

Asukkaat ovat tapahtumien sydän, Kotikatu365 on mahdollistaja

Tapahtumien sydän ovat niitä järjestävät ja niihin osallistuvat asukkaat. Lipporannan asukkaista kuka tahansa voi järjestää tapahtuman luomalla tapahtumakutsun digitaalisessa Kotikatu365-palveluportaalissa.

Asukkaat järjestävät tapahtumia Lipporannan yhteisissä tiloissa, joihin lukeutuvat niin yhteinen olohuone, keittiö, kuntosali, lasten leikkihuone kuin tilat etätyöskentelyyn.

– Asukkaat tekevät esimerkiksi yhdessä ruokaa, järjestävät säännöllisesti pelikortti-iltoja, tapaavat käsitöiden tai bingon merkeissä. Tapahtumia on monenlaisia, mitä asukkaat ikinä keksivätkään lauluilloista kuulumisten vaihtoon.

Yhteiset tapahtumat eivät rajoitu pelkästään talon seinien sisälle. Asukkaat ovat suunnitelleet yhdessä teatterimatkoja, käyneet marjastamassa ja lenkkeilleet.

– Autan tarvittaessa tapahtumiin liittyvissä järjestelyissä, Anu kertoo.

Palveluoperaattori panostaa yhteishengen syntymiseen

Kotikatu365:lla on tärkeä rooli asukkaiden järjestämien tapahtumien mahdollistajana ja yhteisöllisyyden edistäjänä. Kotikatu365:lla on toimivaksi todettu konsepti, jonka avulla asuinkortteliin saadaan lisättyä vuorovaikutusta ja ihmisten kohtaamisia.

– Tällaisen yhteistoiminnan alkuun saaminen vaatii operaattoria, joka tukee ja auttaa ryhmää ryhmäytymään. Kannustamme ja tuemme tapahtumien järjestämisessä. Kokemustemme mukaan homma lähtee alun avustuksen jälkeen luonnollisesti etenemään ja asukkaat innostuvat järjestämään tapahtumia, Anu kertoo.

Uusien asuinkerrostalojen valmistuttua palveluoperaattori on järjestänyt asukkaille tapahtumia, joissa he pääsevät tutustumaan toisiinsa.

– Tutustumistapahtumissa olemme yhdessä pohtineet, minkälaista toimintaa yhteisissä tiloissa voitaisiin järjestää. Kannustamme asukkaita keskustelemaan ja kertomaan esimerkiksi harrastuksistaan.

Yleensä tutustumistapahtumista on löytynyt innokkaita aktiiviasukkaita, jotka lähtevät mielellään vetämään erilaisia tapahtumia. Lipporannassa asuvista jokainen asukas saa itse päättää, millaisella innokkuudella tapahtumiin osallistuu.

Kaikenkokoisia tapahtumia, osallistujia vauvasta vaariin

Tapahtumat, joihin talon asukkaat pääsevät halutessaan osallistumaan, luodaan Kotikatu365-palveluportaalissa.

Palvelukoordinaattori Anu opastaa ja auttaa palveluportaalin käytössä ja tapahtumien luomisessa. Portaalissa luotavan tapahtuman ei tarvitse olla iso tai paljon suunnittelua vaativa.

– Jos on jotain, mitä et haluaisi tehdä yksin, voit tehdä siitä tapahtumakutsun palveluportaaliin, Anu kuvaa ajatusta tapahtumien taustalla.

Yhteisiä tapahtumia järjestetään myös talon puolesta. Kotikatu365 järjestää Lipporannan asukkaille yhteistapahtumia vuodessa vähintään neljä. Vuonna 2022 asukkaille järjestettiin esimerkiksi laskiaistapahtuma, onkitapahtuma, hyvinvointitapahtuma ja joulujuhla.

Tapahtumissa on ollut kaikenikäisiä osallistujia vauvasta vaariin ja ne ovat myös erinomainen paikka yli sukupolvien kohtaamisille.

– Toisinaan talon iäkkäämpiä asukkaita saattaa olla yhteistiloissa tekemässä yhdessä vaikkapa ruokaa samalla kun nuoret ovat etätöissä tai opiskelemassa. On hienoa mahdollistaa kohtaamisia myös eri-ikäisten välille.

Palaute asukkailta on positiivista

Tapahtumista saatu palaute on ollut positiivista. Tunnelma tapahtumissa on poikkeuksetta mukava, lämmin henki ja iloinen puheensorina täyttävät tilan, Anu iloitsee.

Aktiiviasukkaat järjestävät ja osallistuvat mielellään tapahtumiin. Yksi heistä on Lipporannassa asuva Terttu. Terttu kertoo Lipporannan tapahtumista seuraavaa:

”Kaikki tapahtumat ovat olleet mukavia, joihin olen osallistunut. Talon tapahtumista esimerkiksi laskiaistapahtuma ja onkitapahtuma ovat olleet erityisesti kivoja.
Meillä on mahdollisuus valmistaa asukkaiden kanssa yhdessä ruokaa yhteistilojen keittiössä, se lisää meidän yhdessä oloamme ja huomioidaan, että ikäihmiset ja varsinkin yksinasuvat saavat ruokailla yhdessä. Yhteissaunat ovat myös mukavia, löylyterapiaa.

Meillä on ollut myös esittelytilaisuuksia, joissa on ollut asiantuntijoita paikalla kertomassa esimerkiksi muistihoidosta, senioreiden palveluista ja jalkahoidosta. Asukkaiden omia ideoita on mukava toteuttaa tapahtumana alueen asukkaille, esimerkiksi vaatekutsut, käsityöillat, peli-illat tai spontaanit kahvihetket. Jokaisella on mahdollisuus ideoida erilaisia tapahtumia, jotka pyritään yhteistyössä asukkaiden kesken toteuttamaan. Mihinkään ei ole velvollisuus osallistua, vaan osallistuminen on vapaaehtoista. Myös nuorilla on mahdollisuus toteuttaa omia tapahtumia. On mahtava juttu, että meillä asuu kaikenikäisiä ihmisiä.”

Yhteisöllisyyttä ja iloa arkeen

Lipporanta on esimerkki siitä, että Kotikatu365 on palveluoperaattorina onnistunut yhdistämään alueen asukkaita ja tuomaan heille iloa arkeen. Töitä tehdään myös sen eteen, että uusissa asuinkerrostaloissa toteutetaan modernia, yhteisöllistä asumista.

– On ollut upeaa huomata, kuinka meillä on innokkaita ja osaavia asukkaita lisäämässä yhteisöllisyyttä. Monelle nämä tapahtumat ovat päivien piriste.

Lue lisää siitä, millaista yhteisöllinen elämä asukkaiden kertomana Kotikatu365-kohteissa on.

toukokuu 26, 2023  -
Takaisin
ylös