Lapsiperheetkin tykkäävät kaupunkiasumisesta

Kerrostaloasumisen suosio kasvaa Suomessa. Vuonna 2017 jo lähes puolet kaikista asuntokunnista asui kerrostaloissa. Kuvaavaa on, että kerrostalo nousi Oulun kaupungin viimeisimmässä asumisbarometrikyselyssä ensimmäistä kertaa suosituimmaksi toiveasunnon talotyypiksi: lähes 40% Oulussa ja sen ympäristössä muuttoa suunnittelevista haluaisi asua kerrostaloasunnossa.

Mutta haluavatko myös lapsiperheet asua kaupungissa kerrostalossa? Kyllä – trendinä näyttää olevan, että kerrostalokoti lähellä keskustan palveluita houkuttelee perheitä. Näin erityisesti isommissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla: esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa kouluikäisten lasten määrä on kasvanut historiallista tahtia jo viimeiset 10 vuotta. Sama ilmiö on sittemmin havaittu ainakin Turussa ja Oulussa – perheet eivät enää hakeudu sankoin joukoin perinteisesti lähiöihin ja kehyskuntiin, vaan asettuvat enenevässä määrin kantakaupungin alueelle.

Miksi lapsiperheet jäävät keskustaan? Tutkimusten mukaan aivan samasta syystä kuin vanhemmat ovat sinne päätyneet asumaan aikanaan ennen lasten syntymää: palveluiden läheisyyden ja hyvien liikenneyhteyksien takia. Lapsiperheen arki toimii hyvin, kun tarvittavat palvelut ovat lähellä eikä arvokasta aikaa kulu siirtymisiin.

Kaupungista haetaan myös seuraa ja tekemistä. Lähiöelämä merkitsee ainakin joillekin yksinäisyyttä ja pitkää välimatkaa erilaisiin harrastuksiin. Keskustassa tarjonta on laajempi ja monipuolisempi.

Kaupungissa perhe usein pärjää myös ilman kahta autoa.  Yhä useammalle julkisen liikenteen käyttö on myös arvovalinta. Tarpeen tullen kaupungeissa on helppo hyödyntää yhteiskäyttöpyöriä, -skoottereita ja -autoja.

Arjen palvelut ja yhteiskäyttöiset kulku- ym. välineet voidaan tuoda myös suoraan asuinalueelle – kuten esimerkiksi Kotikatu365-kohteissa nyt tehdään. Maailma muuttuu, samoin asuminen ja siihen liittyvät tarpeet ja toiveet. Eri elämänvaiheissa olevia kuluttajia – myös lapsiperheitä – on syytä kuunnella herkällä korvalla, jotta kehittyviin tarpeisiin pystytään vastaamaan.

Jari-Pekka Kelhä
toimitusjohtaja
Health City Finland Oy

syyskuu 23, 2019  -
Takaisin
ylös